23 Aralık 2017 Cumartesi

kültür,o,bu,şu


hii selamlar bu benim baktıkça mutlu olduğum gün geçtikçe büyüyen kitaplığım altta ki dağınıklık için mazur görünüz sıcağı sıcağına çektim fotoğrafı :/ aslında daha fazla kitabım var fakat bir çoğu ya evimde ya anne evinde ya şehbalde vs vs o yüzden dağınık seviyoruz karşiim.


şöyle bir giriş yapsam?herkesin okuyucudan çok yazarlığa soyunması gibi(!). Bu iş bu kadar kolaydı da biz kalemleri sıvamadık? kitaptan çok yazar var. işte bunlar hep sosyal medyanın zararları. Ülkenin kalitesi yerlerde… iyisi mi siz okumaya bakın kültürlenmeye bakın. Peki kültür sadece okumak mı? bu kadar dar bir kavram mı orda da duralım. gezmek, dinlemek, izlemek, dil geliştirmek, tarzınızın ve düşüncenizin dışında da insanlarla tanışmak ve tabi ki doğru kaynaktan okumaktır asıl kültür.. Neresi en doğru yer? tabi ki kaynak kitap!molla google değil! bir konu hakkında derin bir bilgiye sahip mi olmak istiyorsunuz ör:kudüs o zaman ilk ansiklopediden okuyun sonra ki aşama kudüse dair kitaplar okuyun ama hangi yazardan? işte zor kısmı doğru kalemi bulmak. İlk olarak bir yazarın kitabını almak için önce köşe yazılarına göz atın onun hakkında yazılan yanlış-doğru iyi-kötü herşşşeeeyi okuyun. En sonunda zaten alınıp alınmamasına siz karar vermiş olacaksınız. Bu sefer bakacaksınız ki kalitenize kalite eklenmiş. E kitapta yazılan şeyleri bi zaman sonra unutuyorum ? o zaman altını çizdiğiniz hele ki bilgi ağırlıklı şeyleri dönüp dönüp okuyun.
İnsanlarla entelektüel birikimine göre saygı duyuyorsanız; orada da bir durun her insandan alınacak bir şey vardır. ama siz mutlaka veren taraf olmak için geliştirin kendinizi. Bizim ülkemizde bir insana cahil demek kadar kolay bir şey yoktur. Ama hangi cahillik neye göre kime göre? ne olursa olsun her fikre saygı duyun katılmasanız da olur. okuyun kardeşim,gezin, fotoğraf çekmeseniz de gezin, fotoğraf çekmek için gezmeyin o başka bir konu.

gel gelelim kültürün sizi neye dönüştüreceğine. mütevazi adam yapar çünkü çok bilmek kişiye bir ağırlık katacağı gibi kibir de katar. siz ağırlıktan taraf olun ki insanlar sizi akıl danışılacak pozisyonda görsünler. Her önünüze gelen kitaba, fırsata saldırın fakat ne olursa olsun eleyin eleyin eleyin. ömür kısa her şeye yetişmek ne mümkün ? size en faydalı olanı seçin,alın , gerçekleştirin kabına sığmaz bir ummandır Allahın ilmi. tüm ilimler ondan gelir. bir kuşun denizden alıp gagasına doldurduğu damla bizim, o koca okyanus Allahın ilmidir. biz neden o damladan faydalanmayalım. Kuranın ilk emri oku! emridir bunu herkes o kadar yorumlar ki binlerce yorumu vardır. Ama siz okuyun…


okuyun;kitabı,kainatı,çevrenizi,kendinizi.. bir ummana dönüşün herkes sizden faydalansın kubbe de hoş bir sedanız kalsın. Kitap yazın, yada kalkın köşe yazarı olun demiyorum. kaliteli insan olun sizden duyulan her özel bilgi yayılsın büyüsün kulaktan kulağa dolaşsın.


izleyin; tiyatro,sinema,manzara, belgesel, her şeyi izleyin ve yorumlayın. size ne kattığını bir değerlendirin aynı şekilde izleyeceğiniz her şeyi eleyip seçin. bana bu ne katacak yada bende ne götürecek zamanımı harcamama değecek mi? zevk mi verecek bilgi mi yoksa bakış açısı mı? hepsini bir arada bulmak ne ala bulmasanız da bir iki nokta tutturursanız kardır.

dinleyin.

.

herşeyi, doğayı kuranı , insanları,kendinizi, müziği, ensturmanların çeşitlerini, sesleri. güzel olan herşeyi. kulak verin dinlemek sadece işitmekten ibaret değildir. bu yüzden mesnevinin ilk girişi ‘’dinle’’dir.


gezin dolaşın gerekirse mahallenizi size yakın şehirleri ve imkan varsa dünyayı.bir kültür bir insan eder gördüğünüz her şey size ilgi çekici geldiği için hafızanızda yer eder. üstelik gezmek en meşşakatsiz olan eylemlerden biridir. Ayakların mı var yürü be kardeşim

.

bir dönem NLP dersileri almıştım aslında psikolojiyi ve kişisel gelişimi pek sevmem ama baya hoşuma giden noktalara değinmişti hocamız. şöyle demişti;’’uyanık olmanızı istiyorum her şeyi fark edin mesela bahçedeki ağaçta ilk ne zaman çiçek açacak bunu gözlemleyin’’ demişti. işte fotoğraf çekmek bana fark etmeyi öğretti. fark et, gözlemle ve uyanık ol aslında mümin kimsenin en büyük vasıfları bunlar. uyanık olalım ki bizi uyutmasınlar.

söyleyeceklerim şimdilik bunlar söylemediklerim ise ağırlaşanlar..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder