3 Eylül 2018 Pazartesi

aylık değerlendirmeler / Ağustos

Herkese merhabalar yeni bir aylık değerlendirmeler ile klavyenin başındayım. Bu ay bazı sebeplerden dolayı sipariş verdiğim kitaplar elime ulaşmadı ama kendimi tabi ki kitapsız bırakmadım Riyazüs- salihin 5-6 ciltleri bitti. Ciltlerin hepsi bitince toplu bir yorum yapmayı düşünüyorum o yüzden şimdilik bu ay sadece izlediğim dizi ve filmlere yer vereceğim o halde dizilerle başlayalım;


TEMMUZ AYINDA YAZMIŞTIM TEKRARDAN YAZMIŞIM SORRY :) İKİNCİ SEZON İÇİN OLAN KISMI OKUYABİLİRSİNİZ
 dram ve edebiyat sevenlerin bir oturuşta bitireceği muhteşem 19. YY yansımaları olan minnoş dizidir. İlk sezona bittim o renkler, kızın akıllıca konuşmaları, edebiyata hakim olması. İçinizi ısıtacak nadir yapımlardan şöyle soğuk bir kış günü battanyenizin altında sıcak kahveniz eşliğinde izlenecek en iyi şey bu dizidir. Tabi hemen şuraya bir ama çekelim ve tüm bu güzel yorumları 1. Sezonda bırakalım. 2. Sezonuyla beni adeta hayal kırıklığına uğratmıştır sebebi ise tam bir Türk dizisine bağlaması , kızın garip ergen davranışları, eşcinselliğin ön plana çıkarılması. Amaçlanan tam olarak şu; ne olursa olsun eş cinselliği sindir ve toplumda kabul görmesini sağla çünkü bu küçük kız çok akıllı ve eş cinselliği en olabilir şekilde yumuşatıp size sevimli gösteriyor SPOİLER --- Bir öğretmen nasıl öğrencisinden hoşlanır?----SPOİLER
sen bu kadar güzel bir yapım ol ama her şeyi batır yemezler. Bununla beraber kendi adıma söylemeliyim ki, asla eşcinsellik normal karşılayacağım saygı duyacağım bir mesele değil. Tedavisi, fikir alması ve çabalamasına kesinlikle yardımcı olacağım bir nokta da benim için. Son yıllarda tüm sinema yapımların da oofff yine mi eşcinsellik dedirtecek kadar ön plana çıkarılması aslında onun kabullenilmeyecek bir mesele oluşundan kaynaklanıyor. Bununla beraber kadın hakları çığırtkanlığı da offf gerçekten sinema dünyasının döndüğü bu klişe bi bitebilir mi artık tamam haklı en çok kadınlar haklı. Kardeşim yetti biz doyduk ne olur şöylesi güzel bir yapımın içine etmeseydiniz. Sinirlendim neyse siz 1. Sezonu izleyin 2. Gerçekten gerek yok.


Soundtrack dinleyerek blog yazısını yazdığım efsane dizi. İkinci defa izlerim sanırım o kadar kaliteli ve güzel bir yapım. 30 yıl aslında suçsuz mu suçlu mu olduğunu anlamadığınız bir cinayetten hapis yatan Grace ve onu takip eden psikolojik, politik alt sınıf yapısı. Tek kelimeyle müthiş. The Handmaid's tale havasını veriyor. Etkilendiğim ve üzerine düşündüğüm nadir yapımlardan baya etkisinde kaldım rüyamda bile gördüm. Bir kadının bu kadar sabırlı, metanetli, ve aynı zamanda aklını kaybetme eşiğine gelmesi ancak bu kadar güzel verilir seyirciye. Kitabını okumadım bu tarz psikolojik şiddetin hakim olduğu şeyler beni etkiliyor o yüzden dizisi yeterli. Sanırım mini diziydi devamı olmayacak izleyecek olanlar yavaş yavaş izlesin derim atmosfer, renkler, hiç uzatmadan alias ve iç sesinden aktarılanlar ve size geçen etki. Bakın mutlaka izleyin hemen izleyin. Bana dönüş yapın konuşalım.


Netflixin dev bütçe ayırdığı dönem belgesel-dizisi. Aylardır not etmiş ama izlememişim (not edip izlemediğim diğer yapımlar;land of mine, monsieur lazhar, mission; impossible, deep water horizon,
halt and catch free, midnight in Paris, lion, manchester by the sea, the office, nocturnal animals vs :/) demek ki zamanı gelmiş dedim ve izledim bu nedir arkadaş bu nasıl bir prodiksiyon. İngiliz kraliyet ailesi neymiş, nasılmış o tarafta işler bizim bildiğimizden çok farklıymış. Aman sıkıcı demeyin hem tarih anlamında hem monarşi nedir kraliyet ailesinden olmak sizi nasıl kısıtlar yada ne imkanlar sunar bunları anlamak içinde mutlaka izlenmeli. II. Elizabeth hakkında okuyup baya araştırdım bilmiyorum sizde de var mıdır gerçek hayattan uyarlanan bir yapımı izleyince A 'dan Z'ye kadar araştırırım. Bu dizinin çekilme sebebi, Elizabeth'in halkı tarafından sevilmemesi ve hakkında çıkan dedikoduları susturmak ve bir nevi onun aslında bir katilden çok (!) bir barış elçisi olduğunu, dönemimde yaşanan bir çok savaşın onun elinin altındakiler yüzünden gerçekleştiğini vurgulamakmış. Yemezler canım yani ben yemedim bu arada II. Elizabeth'i en çok seven ve ilgi duyan milletler arasında Türkler geliyormuş:/ wtf? Diğer beni şok eden ayrıntı ise kendisinin soyu Peygamberimize dayanıyormuş ve daha neler neleer.....
Her neyse biz diziye dönelim yine de harika sadece biraz daha objektif olmalarını beklerdim mesela Süveyş kanalı meselesi (yine de güzel yansıtılmış), Afrika halkının onlara bakış açısı vs. Her şey minnoş minnoş gösterilmesi hiç adil değil. Kraliçe dışında herkes suçlu e o zaman neden Kraliçe var ki? Dizi biraz kendini zamana yayarak ağır ağır ilerliyor yine de tek kelimeyle kostümler, saray durumu, o dönem ha ri ka yansıtılmış ben zaten bunun için  izliyorum :D arada karışıklık ve trajedi de hoşuma gitmiyor değil. Her neyse 3. sezon bi gelsin yine yazarız bir şeyler uzatmayalım.


maalesef başlayıp devamını getiremediğim bir dizi oldu sebebi tipik bir ABD atmosferinde olması. Bide bu tür dizileri sevmiyorum sanırım bunu anladım fazla polyanna, minnoş, ve duygusal... o yüzden 4. bölümde bıraktım. Aile dizisi arayanlar yine de baksın belki severler.


bu ay en sevdiğim ve muhtemelen tekrar açıp izleyeceğim müthiş sıcacık edebiyat filmi. Bu filmi de beğenmeyene artık ne tavsiye edelim bilmiyorum. Bi kere ikinci dünya savaşını anlatan ve Yahudiler meselesine hiç girmeyerek benden 10/10 almış gönlümü fethetmiştir. Biraz sonlara doğru saçmalasa da ilgilimi çeken kısımları; Herkesin iletişim becerisinin ve konuştuğu dile hakimiyetinin çok iyi olması, savaş döneminde olsalar dahi önceliklerinin insanlığa fayda yarar olması ve gözlerine hiçbir şeyin çok gelmemesi. Yazarın aşkını çok hissetirmemesi biraz zayıf kalmış onun dışında tam konusunun içinde dışarı fazla sıçramayan, savaş sahnelerini ara ara serpiştiren müthiş bir film. 2 kere falan izlenir.


ortalamanın ne altında ne üstünde olan bir film. Eğer anneyseniz yada lohusalık dönemindeyseniz bu filmi benim için çekmişler diyeceksiniz. Ah çilekeş analar ve onları bu hayatta bir başına bırakan umursamaz eşleri. Film gayet güzel başladı baktım saçmalıyor sonuna gelince anladım ki kadın 3 çocukla baş edemediği için aslında deliriyor. Erkekler de izlemeli. Kadınların doğum sonrası yaşadığı deprosyonu ve babaların takınması gereken tavrın aslında ne olması gerektiği mesajı güzel verilmiş. Evliler ve çocuklular, çilekeş analar buyursun. Feministler dışarıda kalsın.


filmi ilk izlemeye başlayınca bu adam da yaşlandı be Foresst Gumptan Sully'e film çok çok güzel. Uçağa binme korkusu olanlar daha da korkacak haberiniz olsun binenler de korkacak çünkü hiç bir uçağın havadayken inme garantisi yok fakat tarihte Sully isimli bir pilot tüm yolcuları kazasız belasız suya indiriyor ama mesele burada bitmiyor halkın önünde kahraman olsanız da bu işin bir de resmi boyutu, hesap vermesi vs var çok beğendim gözüm kapalı herkese izle diye tavsiye ederim uygunsuz sahne de yok tam aile filmi anlayacağınız.


orta kalite bir black mirrror ay pardon orta kalite bir bilim kurgu filmi. malumunuz yapay zeka konulu filmler black mirrordan sonra patladı gitti film zaten bi black mirror bölümü gibi. Yine de gideri var merak dürtünüz hep en zirve de kalıyor yapay zeka olayından bir kere daha korkuyorsunuz. Sonu ise daha da korkunç bir hal alıyor. Bazıları ex machina ve matrix havası var demiş katılmıyorum belki beklentimi yüksek tutmuş olabilirim. Sizde izleyince yazın bakalım ne düşündünüz.


büyük beklentilerle izleyip yıkıldığım film. Fragman vs harika ama bir sürü mantık hatası ve saçmalık var hoşuma giden yönü, gerilimi çok güzel vermesi. Bunun için izlenir diğer türlü cıks.

bu aylık burada bitirelim gelecek ay daha dolu dolu olacak umarım. sevgiyle kalın bana yazın.

iletişim; koyusiyahli@gmail.com