14 Nisan 2018 Cumartesi

Evlilik süreci

herkese merhabalar ev temizliği ve rutin haftasonu düzenlemelerinden sonra oturup içimden yeni bir yazı yazmak geldi bunun sebebi hem sizin ilginiz -çok teşekkür ederim- hem benim güzel bir kafa dağıtma ihitiyacım. instagram ve twitter üzerinden bana konu tavsiye eder misiniz diye sordum çok güzel fikirler vermişsiniz teşekkürler bunlardan en fazla gelenlerden bir tanesi evlilik.
bilmeyenleriniz varsa ben yaklaşık 10 aya aşkın bir süredir evliyim. İslami doğrultu da bir hayat yaşamak, nesiller inşa etmek ve rasulullah efendimizin sünnetini yerine getirmek için sonuna kadar, hele ki ahir zamanda evliliği tavsiye ediyorum. Ama çoğu insanın gözünden kaçacak yada bu önemli değil diye bir tarafa bıraktığımız detayları kendi evililiğimden yola çıkarak değil(!) genel izlenimleriyle aktarmaya çalışırım evlilik uzmanı vs değilim ilgi alanıma da girmeyen bir konu fakat yine de faydalı bir yazı olmasını ümit ediyorum. yazıyı 3 kısıma bölecek olursak ilk olarak;

2 Nisan 2018 Pazartesi

aylık değerlendirmeler / mart

merhabalarrr bu ay ki değerlendirmeler maalesef çok dolu dolu değil çünkü izleyecek dizi bulamadım ve eşim harry potter serisini izlemediği için en baştan onunla izlemeye başladık o yüzden tavsiye edebileceğim filmde çok fazla yok yine de istifade edeceğiniz paylaşımlar yapmaya çalışacağım tabi ki;

öncelikle okunan kitaplardan başlayalım;

normalde tasavvufi eser okumayı çok severim ama tasavvufun biraz daha teorik ve açıklayıcı yanını seviyorum. Okuduğum da bana keramet değil, maarifet anlatmasını bekliyorum. kitap yine de oldukça akıcı ama hiç tasavvuf hakkında fikri olmayan birine önermem çünkü garipsemekle kalmayıp ayıplayabilir. Biraz ütopik aynı zaman da dünyanın fani oluşundan da dem vuruyor. Yazar  kendisi halveti tarikatine mensup en hoşuma giden ise okuduğum çoğu hikayenin aklımda kalması.


bu kitabı bir hocamın tavsiyesi üzerine aldım ama gerçekten beğenmedim ve beğenmek zorunda da değilim. Altını çizdiğim birçok yer var ama beni kitaptan iten bir manyetik güç vardı sanki. Ruh halime hiç iyi gelmedi sürekli şikayet ve eleştiri üzerine yazılmış. Etrafımızda zaten bu tarz insanlardan oldukça fazla var bide kitaplar da bunu görmek bana bunaltıcı geliyor. Muhakkak ki okuyanı seveni vardır felsefe okumayı severim evet felsefe de var ama aradığım o zihnimde fırtınalar oluşturan cümleler maalesef ki yok. O kadar abartılmasına mutlaka okunmasına gerek var mı bilemiyorum bunu okuyacağıma imam gazaliden bir şeyler okur överim en azından takdir yerini bulur. Okuyunca içinizin çürümesini istiyorsanız buyurun okuyun.


bu ay en beğendiğim kitap bu oldu sanırım çok çok hoşuma gitti.
Hacmi küçük derinliği büyük olan bir kitap okurken ansiklopedi okuyor hissi oluşuyor. Son derece ağır hemen bitecek gibi değil ama ciddi anlamda çok beğendim. Kapitalizm ve toplum eleştirisini oldukça güzel açıklamış. Kitap bir sosyolojik eserdir diyemeyiz çünkü sosyologların görüşlerini çok fazla barındırmıyor daha çok felsefik yaklaşımlar da bulunuyor nietzsche, platon ( platonun mağarasını izahı çok güzel) heidegger gibi düşünürlerin fikirlerini sunuyor A ya A diye bakmayın derinliğini kavrayın diyor. Her kavrama bir anlam, her anlama bir kavram yüklenmiş. Bir kaç alıntı sunacak olursam;
“ gerek düşünce gerek ilham boşluğa gerek duyar
-Hakikat, diğer her şeyi yanlış ilan ederek kendini ortaya koyar ve kabul ettirir
-Fotoğraf olmuş olana tanıklık eder bu nedenle genel havasında hüzün hakimdir
-kendini ışıklandıran herkes kendini sömürüye teslim eder”


hazır umreye gidecekken inşallah tabi s.a.v efendimizin hayatına dair akislerden faydalanmak yerinde olacaktır. Muhammed emin hocanın siyer noktasındaki muhabbeti, doluluğu ve hizmetlerine hayranım bu okuduğum ikinci kitabı siyer öyle bir alan ki ne kadar okursanız okuyun yine eksik kalıyorsunuz ve aynı olayları her okuduğunuzda farklı şeyler hissediyorsunuz. Kitabın dili çok anlaşılır her seviyeden insana hitap edecek türden eğer çok fazla siyer kitabı okumuşsanız biraz basit bile gelebilir. Yine de çok beğendim ve etkilendim. Kitabın içeriği de çok hoş sadece sahabenin sevgisinden değil efendimizin de sahabeyi ve ümmetini nasıl sevdiğinden bahsetmiş.En önemlisi efendimizi neden sevmemiz gerektiğine çok güzel değinmiş.

sinema da film izleme kültürümüz yok bizim diyorlar , ama bir sinema biletini 20 tlden aşağı satmaktan da  geri adım atmıyorlar filme başlamadan 1500 tane reklam mı dersiniz ımax salonu olmayan sinema salonlarına o parayı vermek mi yoksa izlediğiniz filmin beş para etmemesi mi?
ülkemizde kültürel faaliyet bile bir lüks sadece sinema değil tiyatro da aynı şekilde. her neyse bu konu uzar da uzar. Filmi beğenmedik boşluğumuza denk geldi de gitmiş bulunduk bi kere komedi sektörünün sadece bel altı olmasından çok çok sıkıldım çünkü bel altı bir komedi malzemesi değildir bir seviyesizliktir salın bizi artık. Ahmet kuralın oyunculuğunu dizi performanslarından beğenirdim ama yok adam dökülmüş film çekmek için çekilmiş evde izleyebilirsiniz ama sinemaya gitmeye değmez.


shape of the water mı I tonya mı izlesem dediğimde çoğu kişi I tonya izle dedi. Filmi genel olarak beğendim ama çok şiddet içerikli olması beni psikolojik olarak etkiledi ve bir kadının bu kadar aklını kullanamaması da kızdırdı bir yandan da acıdım çünkü dışlanmış ve sevdiği buz pateninden uzaklaştırılması onu tam olarak hayattan tecrit etmiş. Gerçek hayattan uyarlanmış ve aslında doğru bilinen gerçekleri gün yüzüne çıkarmış gibi sadece oscara aday diye çekilen filmlerden olmamış yani. Tonya karakterinin örnek alınacak bir yönü yok sadece azmi ve bir şey olmak , elde etmek için o çabası güzel onun dışında aileden ve toplumdan dışlanmış ve bunu bence kendi kendine yapmıştır. Kendim ettim kendim buldum tarzında. Bununla beraber ailenin ne kadar önemli olduğunu görmüş oluyorsunuz annesi maalesef onu bu hayat yolculuğunda zalim bir şekilde yalnız bırakmıştır. neyse izleyip kendiniz dersler çıkarabilirsiniz zannımca.


eşim çok ön yargılı olmasına rağmen izleyince çok sevdi aranızda izlemeyenler varsa mutlaka ön yargısını aşıp izlesin biz harry potterla büyüdük ve çocukluğumuza her dönmek istediğimizde onun dünyasına yeniden yolculuk yapıyoruz. En sevdiğiniz bölümü hangisi yada en sevdiğiniz karakter ? benim ateş kadehi sanırım 1000 kere izlesem yine izlerim tavsiyeleriniz ve görüşlerinizi benimle paylaşın. sevgiyle kalın
evet maalesef bu ay ki değerlendirmeler bu kadar bir daha ki ay görüşmek üzere

iletişim : koyusiyahli@gmail.com