14 Nisan 2018 Cumartesi

Evlilik süreci

herkese merhabalar ev temizliği ve rutin haftasonu düzenlemelerinden sonra oturup içimden yeni bir yazı yazmak geldi bunun sebebi hem sizin ilginiz -çok teşekkür ederim- hem benim güzel bir kafa dağıtma ihitiyacım. instagram ve twitter üzerinden bana konu tavsiye eder misiniz diye sordum çok güzel fikirler vermişsiniz teşekkürler bunlardan en fazla gelenlerden bir tanesi evlilik.
bilmeyenleriniz varsa ben yaklaşık 10 aya aşkın bir süredir evliyim. İslami doğrultu da bir hayat yaşamak, nesiller inşa etmek ve rasulullah efendimizin sünnetini yerine getirmek için sonuna kadar, hele ki ahir zamanda evliliği tavsiye ediyorum. Ama çoğu insanın gözünden kaçacak yada bu önemli değil diye bir tarafa bıraktığımız detayları kendi evililiğimden yola çıkarak değil(!) genel izlenimleriyle aktarmaya çalışırım evlilik uzmanı vs değilim ilgi alanıma da girmeyen bir konu fakat yine de faydalı bir yazı olmasını ümit ediyorum. yazıyı 3 kısıma bölecek olursak ilk olarak;


GÖRÜŞME EVRESİ VE EŞ SEÇİMİ
Eğer yaşınız belli bir olgunluğa gelmiş ve kendi çöpünüzü kalkıp atacak kadar tembellikten arınmışsanız evliliğin vakti yaklaşmış demektir tabi evlilik eşittir sorumluluk olduğu için kendinizi hazır hissetmeniz de çok önemli. Ben sonuna kadar görücü usulünü savunuyorum çünkü bizden büyük ve tecrübeli insanların gözlem ve fikirleri --özellikle aile-- çok önemli sizin çoğu zaman aklınızı bir kenara bırakıp duygularınızla hareket ettiğiniz esna da aile büyükleriniz yanınızda belirip görmediğiniz detayları bir bir aydınlatacaktır. Üstelik bir kere ısındınız mı gerisi çorap söküğü gibi gelecektir. Ailenizin ve çevrenizin size uygun gördüğü bir beyefendi/ hanımefendiyle görüşme teklifi önünüze sunuldu öncelikle hemen ''ay ben evliliği düşünmüyorum'' triplerine girip red ermeyin çünkü birincisi o insan sizin kaderiniz olabilir diğer bir ikinci sebep hiç olmazsa tecrübe edin. Yeri gelmişken aracı da çok önemli fakat aracının rolünü iyi anlamak lazım siz birbirinizle anlaştıktan sonra ilerleyen süreçte herhangi bir olumsuzlukta aracıyı suçlamak etik bir tavır olmaz çünkü o size sadece aracı olmuştur gerisi sizindir.
Gelelim işin biraz daha sitresli kısmına görüşme süreci
size layık görülen kişiyle görüşmeden evvel bir fotoğraf istiyorsunuz ve fotoğrafa göre direk yargısız infaz yapıp kestirip atıyorsunuz. Bunu yapmayın çünkü fotoğraftan herhangi bir düşünce, his gelmez sadece göz zevkinizi tatmin edip etmediğine bakmak bir haksızlık.Görüşmeye gittiğiniz zaman tek gitmemenizi tavsiye ederim hem şer'i açıdan hemde kendinizi daha raht hissetmeniz adına. Sizinle gelen kişi hem evli hem tecrübeli olmalıdır bunun açıklamasını varın siz kendiniz çıkarın :) açık alan yada ev ortamı hangisinde daha rahat hissedecekseniz ona göre tercih yapın. Görüşme esnasında gözlemleyin kendinize sorular sorun
ben bu insanla yaşayabilecek miyim?
fikir olarak ne kadar yakınız?
gerçekten evliliği kaldıracak sorumlulukta mı?
şuan ne hissediyorum kaygı mı sevinç mi? yada olumsuz bir yönünü gördünüz aman bu düzelir deyip atlamayın düzelmiyor arkadaşlar evlilik sihirli bir değnek değil insanlar değişir ama temel özellikleri aynıdır.
karşınızdakine soracağınız sorularla baktınız muhabbet edip bir noktada iyi bir iletişim kurdunuz kafanızda zaten bir şeyler şekillenir hemen sevmeyi aşık olmayı beklemeyin bunlar çook sonra olacak olan şeyler. Kıymetli bir büyüğüme evliliği sorduğumuzda kızım merhametli mi namaz kılıyor mu bu ikisi varsa kabul edin derdi.
evet fazla irdelemeye luzüm yok eğer para için evleniyorsan parasına, güzelliği için evleniyorsan güzelliğine, merhamet ve islami düşüncesi için evleniyorsan buna vurulacaksındır. Arayanlar bulanlardır :)
Soracağınız sorulara gelirsek; öncelikle ne istediğinizi bilmeniz çok önemli ve kendinizi tanımınız da.
ilk olarak size denk olup olmadığı hakkında bir çıkarım yapmak için aile yapısını sorun çünkü siz sadece eş adayınızla değil ailesiyle de evleniyorsunuz
sonraki aşama da hobiler, fobiler gelir ki bunlara çok takılmayın önemli olan uyumu yakalamaktır her şey dört dörtlük olsa da insanoğlu yine kusur bulur yada istese ortak nokta istemediği kadar çok olur. üzerinde önemle durduğunuz prensiplerinizden bahsedin (titizseniz temizlik, aktifseniz aktiflik haremlik selamlık vs) eğer baktınız kafanıza yattı masadan kalkın cevabı sonrasında aileler vesilesiyle iletmiş olursunuz içinizin ısındığını nasıl anlayacaksınız? şöyle; eğer bu insan beni red ederse üzülürüm diyorsanız bilin ki ısınmışsınızdır sonra ki süreç aileler birbirini araştırsın ve sizde bol bol dua edin Allah hayırlısını versin tabi şeytan boş durmaz bir sürü vesvese verir içinizi ferah tutun sizden büyük insanlarla istişare edin bekar ve yaşıtlarınızla edecekseniz de aylarca günlerce dönüp dönüp bu meseleyi konuşmayın ve aceleci olmayın. İslami ve samimi bir niyetle çıkılan yolda,yolda kalmazsınız.

NİŞAN, DÜĞÜN, ÇEYİZ
aileler uygun gördü gidildi gelindi ve sıra adının konulmasına geldi siz sandınız ki ohh be rahatladım sitresim bitti. Hayır efendim daha yeni başlıyor. :)) bizim her aşamamızın islami sürece uygun olması için çabaladık bu yüzden işlerim hep içimi rahatlatır şekilde oldu. nişan kadın erkek ayrı oldu e yüzük takılır takılmaz sonuçta nişanlım da helal değil o yüzden ona karşı da haremlik - selamlık tedbirlerini aldım o da aynı şekilde elbise giyindim ama üstüne ferace, makyaj yapmadım sadece kapatıcı sürdüm abartıyı sevmediğim için oldukça sade bir şekilde olmuş oldu nişanım.İnsanlara da örnek olmasını istedik ve sanırım oldu da :)
sıkıntının nerede başladığına gelelim çünkü şeytan bu hayırlı işi bozmak için size kurgulatıyor da kurgulatıyor. Acaba doğru mu yaptım daha iyi biri çıkabilir miydi? alışverişler de az mı şey istedim vs.
zaten alışveriş süreci o kadar imtihanlı ki çiftler bu süreçte kopuyor. Yaptığım yanlışlarım ve gereksiz ısrarlarım oldu sonrasında telafi etsem de şimdi evlenenlere eşyaya değil birbirini tanıyıp anlamaya odaklanmalarını tavsiye ediyorum birilerini değil birbirinizi dinleyin ve doğru anlayın en önemlisi mevlaya bırakın. Yine de elhamdulillah çevremde bilinçli evlilik yapmış insanlardan tavsiye alarak bir şeyleri çabucak düzletmeyi başardım. bunun hakkında uzunca bir video var onu bırakıyorum mutlaka izleyin ve uygulamaya çalışın

https://www.youtube.com/watch?v=kMJQAbSgL5A

dini nikahımız düğüne 1 ay kala oldu ama zaten ben sakarya da eşim istanbuldaydı osman efendimizin duasını aldıktan sonra nikahla çok şey değişti içimde derin bir sevgi ve bağ oldu eşime karşı hep şöyle derdim bu evlilik ne acayip şey nasıl bir insan bir insandan ömür boyu sıkılmaz? meğersem nikahın kerameti öyle büyükmüş ki aranızdaki bağ, aşk ve sevgiden öte bir şey oluyor.
Bu yüzden olumsuzluklarını örtmeye başlıyorsunuz eşinizin daima iyi yönlerini görüyorsunuz.

düğün süreci... düğünü erkek tarafı yapar ama istişareli olur bizim düğünümüz tam istediğimiz gibi olmasa da sonuçta niyetimiz gerçekleşmiş oldu ve detaylara takılmadık yaşanan olumsuzlukları unutmaya odaklanın çünkü süreç çok yıpratıcı olmuş olur. Şaşalı bir düğün istemek bana sorarsanız aşşağılık kompleksinden kaynaklanıyor siz insanları memnun etmek için mi evleniyorsunuz yoksa birbirinizi mutlu etmek için mi sonra vay efendim niye herkes bekar çünkü dindarından, dinsizine herkes birbirinin işini zorlaştırıyor evlenince de eşşek gibi düğün borcu ödeniyor huzursuzluk yerini bir türlü huzura bırakmıyor gerilmeler , tartışmalar alıp başını gidiyor ilk yılı evliliğin kalitesiz geçiyor nasıl başlarsa öyle gider derdi annem borç ödeyeceğinize gezmek varken neden ??. İslami ve sade bir düğünden daha mutluluk verici ne olabilir acaba ? kolaylaştırınız zorlaştırmayınız lütfen..

evlendikten sonra alışmak zor olabilir ama sebebi eşinize alışmak değil yeni ortama alışmak ve hayatı düzene koymak ben detaycı bir yapıya sahip olmamama rağmen bir dönem zorlandım. Her şeyi oluruna bırakınca olduğunu gördüm. Başlar da çok sıkıntılı geçebilir sonuçta birbirinizi tanımaya yeni başlıyorsunuz eşinizi değiştirmeyin olduğu gibi sevin iyi-kötü özellikleriyle sevin o da sizi. En önemlisi birbirinizi doğru anlayın. Sorunlarınızı ve sevinçlerinizi kimseyle paylaşmayın çünkü birine bir problemi anlattığınız da sizi hep o problemle hatırlar, sorunlar düzelir ama o kişi o sorunlu halin hep var olduğunu düşünür ve evli değilse evlilikten korkar kaçar. Mutluluğunuzu da anlatmayın anında nazar olur. Sosyal medya bu konuda tam bir felaket Allah selamet versin evliliğin bir mahremiyet olduğunu unutmayın 3 kişinin bildiği sır bile sır değildir.

Güzel aile dostlukları kurun evliliği Allah için yapınca yardımcınız Allah olur imtahanlıdır ama imtahanı bile güzeldir. Egolarınızı lütfen bir tarafa koyun ay ben şöyleyim böyleyim yok artık. Bitti o dönem teslim olmayı bilin. Bilin ki eşiniz sizi başının tacı yapsın. Çokça dua edin bir niyet bin nasip ama niyetinizi sürekli tazeleyin eğer siz bu evlilik süreci boyunca Allahın rızasını gözetmiş, düğün, nişan vs döneminde şeriatin emirlerinden dışarı çıkmamışsanız o yuva cennet bahçesine dönüşür ve Allah sizi mukafatlandırır. Dindarım diyen birçok insan evlilik döneminde bir kere evleniyorum diye diye vermediği taviz kalmaz bu yüzden size yol haritası çizecek güzel dostlarla istişare edin. şimdilik yazıyı bitiriyorum ama soracağınız sorularınız olursa hiç çekinmeyin selam ve dua ile..

iletişim : koyusiyahli@gmail.com

 EVLİLİK SÜRECİNDE OLANLARA (!) KİTAP TAVSİYELERİ
eşim aşkım olsun - sema maraşlı
sevmek bu kadar güzelken- sema maraşlı
eşimle tanışmayı unutmuşuz- sema maraşlı
doğal aile- nurettin yıldız
mümin ev - nurettin yıldız
kıblegah evler- nurettin yıldız
bu kitabı sakın okumayın cıss- ünzile girişgin
aile ilmihali- hamdi döndüren





2 yorum:

  1. Allah mutluluğunuzu daim etsin, arttırsın, kendi yolunda ve rızasına uygun kılsın
    Güzel yazınıza dua yaraşır, siz de bize dua edin :)

    YanıtlaSil
  2. Selamun aleykum Rabbim razi ve memnun olsun ne güzel olmus yazınız
    Link kullanilamiyor diyo da acaba adini yazmaniz mumkun mu baska yerlerden baksak

    YanıtlaSil