26 Haziran 2018 Salı

ramazan umresi

herkese selamun aleyküm çok şükür vakitli bir şekilde yazıyı yazmak için klavye başına geçtim yazacağım o kadar çok şey var ki ama nedense başlayınca hepsi uçup gidiyor. Öncelikle hepinizin geçmiş bayramı mübarek olsun bu yazı ramazan umresini detaylı anlatmak için yazılmıştır umarım faydası olur;

bundan 4 yıl önce umreye gitmek nasip olmuştu tamamen nasipti çünkü tek kuruş ödemeden gidip geldim oraya bir kere gidince hep gitmek istiyorsunuz öyle bir sevda oluşuyor gönlünüzde ben hep Allahım bir dahakine ramazanda ve eşimle gelmeyi nasip et diye dua ettim ve bakın duam ne güzel tezahür etti :) dua önemli.. bu seferde hacca çağır mevlam diye dua ettik bakalım umarım samimi ve geri çevrilmeyen bir dua olmuştur. Her şeyin ilki bir başka oralar da ilk gittiğimde çok başka olmuştu benim için, ama ramazan o kadar bereketli o kadar güzel ki o tablo karşısında  sadece islam nimetine şükrediyorsunuz bana çok çok dolu bir 17 gün oldu artık her ramazan niyetlenirim ama gider miyiz Allahu alem.
hüdai vakfı her yıl ramazanda medine'de sofra açar ve bizim camiamızda orada bulunur elhamdulillah osman nuri topbaş hocamızla gitmekte ayrıca güzel bir lütuf oldu bana onu da çok istiyordum. Ve tabiki en yakın arkadaşlarımdan biriyle ekip halinde niyetlendik inanın niyet oldu mu her şey mümkün. Maddi olarak pek hazır değildik ne olduysa niyetlenince para birden bire birikmeye başladı sonrası çok şükür mevlam ulaştırdı.
Bizim vakfın tercih ettiği turizmle gittik yakın arkadaşım önceden gittiği için bizde onlara uyduk maalesef otelimiz bayan girişindeyken erkekler girişinin oraya alındı o bizim için biraz üzücü oldu otelin yeri güzel ama hizmet ve hijyeni pek güzeldi diyemeyeceğim. Mekke oteli daha iyiydi üstelik yürüme 10dk falan sürüyordu

ilk gittik hemen bir güzel dinlendik biz ilk medineyi tercih ettik hem vakıfla beraber olalım,hem mekke'de ibadette zorlanmayalım gündüzünde de gecesinde de tavaf edelim diye mekkeyi bayrama bıraktık iyi ki bırakmışız yoksa ben tavaf falan yapamazdım herhalde Medine bile ne kadar zorladı anlatamam lütfen gitme niyetiniz varsa her türlü ekipmanı yanınızda bulundurun hava çok sıcak olduğu için bulantı, ishal, antibiyotik, ağrı kesici, vs vs mutlaka alın adamı fena çarpıyor mesela benim sürekli her vakit burnum kanıyordu elifciğimde burun kremi olmasa durmayabilirdi o yüzden ramazana tedarikli gidin takviye almayı  da unutmayın neden mi? Hacca gelenler hacc gibi kalabalık hatta bu sene çok çok fazla kalabalık olduğunu söylüyorlar medinenin yüz ölçümü büyük olmasına rağmen insanlar ciddi anlamda sığmıyordu anlatamam kalabalığı. şöyle söyleyeyim oturmaya yer kalmıyordu hele iftara yakın sokaklar baştan sona sofra dolu biz ikindi de gidip daha da gelmiyorduk. Hüdai vakfı 24. kapıdan girişte sağa doğru en sonlarda açıyor birde uhud kapısının önünde sofra açıyor teravihte 23. kapının önün de kılınıyor erkeklerde 19. kapının önünde ve 28. kapının hizasında sofra açıyor. O sofraların bereketini yemeyen anlayamaz bereket.. bereket.. canım şunu istedi bunu istedi diye bir dünyevi arzu söz konusu değil orada anladım doymayan mide değil doymayan nefis.. sadece yoğurt, hurma, zemzem bir parça ekmek ve dukka denilen bir baharatla doyuyorsunuz hatta fazla bile geldiği oluyor otele gidip tekrar hiç yediğim olmadı ama bazen 23. kapının dışında pilav tatlı dağıtıyorlardı ondan yediğimiz oluyordu



5 yada 10dk içinde yemeniz lazım yoksa elinizde kalır hemen sofralar poşetlerin içine doluyor ve yüzünüzü kıbleye dönüp namaza duruyorsunuz akşam namazından sonra öyle dinlenmek uzanmak pek mümkün değil teravih için yer kapmaya koşuyorsunuz biz hiç teravihi içeride kılmadık klima çarpıyor diye hemen dışarı çıkıp yer kapıyorduk birde son 10 gün diye hatm-i osmaniyye yapalım dedik yani 1 hafta da hatim cuma başlayıp cuma bitiriyorsunuz yapmak isteyen olursa;


1.Gün:Cuma gecesi;Fatiha_i Şerife Süresinden Maide Süresi dahil,

2.Gün:Cumartesi gecesi;Enam Süresinden Hüd Süresi dahil,

3.Gün:Pazar gecesi;Yusuf Süresinden Meryem Süresi dahil,

4.Gün:Pazartesi gecesi;Taha Süresinden Kasas Süresi dahil,

5.Gün:Salı gecesi;Ankebüt Süresinden Sad Süresi dahil,

6.Gün:Çarşamba gecesi;Zümer Süresinden Rahman Süresi dahil,

7.Gün:Perşembe gecesi;Vakıa Süresinden Nas Süresi dahil. şeklinde çok lezzetli durmadan kuranla meşgul olmak kadar lezzetli bir şey var mı ya? yok.
teravih 3 saat sürüyordu belki daha fazla artık hesaplama yapmamaya başladık ibadetin hesabı kitabı olmaz ondan ya lezzet alırsın yada lezzet. İlk çok zor gelmişti kıl kıl kıl hem yavaş hem hatimle bide 2 saat sonra son 10 gün diye teheccüt kılınıyor o da yaklaşık bir rekat 20 dk falan sürüyordu aynı efendimizin namaz kılınışı gibi uzun uzun secdeler uzun uzun dualar imamın boğazına ayetlerin düğümlenmesi çok güzeldi açıkçası uyuyup dinlenmekte lazım o yüzden teheccütün genelde 4 rekaatını kılıyorduk o da mümkün değil hepsini ayakta kıldığım :D yine de lezzetini anlatamam :(( sürecimiz şu şekildeydi; uyku namaz kuran, namaz, kuran, iftar namaz, namaz,namaz,kuran, sahur hayatı ibadetin arasında yaşamak hakikaten islam olmak tam olarak bu oluyor biz hayatın arasında ibadeti yaşıyoruz bu zaten bizi manevi açlığa mahkum eden.
 Orada bir Arap arkadaşla tanıştık şu Arapların Türk sevdası, bizim Türklerin Kore sevdası gibi resmen kız kendi kendine Türkçe öğrenmiş bizi sevme sebebini sorduk çok kibar bir milletmişiz tabi katar olayından sonra Suud Hükümetiyle  aramız pek iyi değil ama bu onların bize sevgisini azaltmamış orada gerçekten bizim milletimize şükrettim hem temiz hem medeni insanlarız Avrupa pohpohlayıp bizi yerenlere oralara gitmelerini tavsiye ederim. Şuan Arabistan 28 şubat dönemi gibi bir dönemden geçiyor bir yerde oturup sohbet halkası yapmak, kuran ilmini okul dışında bir müesseseden almak yasak bu sebeple çok bilinçsizler aynı bizim Türkiye de bonesiz tayfa orada da fazlaca mevcut Rabbim silkelenme nasip etsin.
Gelelim ramazan umresinin meşakkatlerine ben ömrümde böyle kalabalık görmedim bizim bir ihvan teyze var gelini yeni Müslüman olmuş özellikle ramazan umresine getirmiyormuş gördüğü manzaralar onu İslamdan soğutmasın diye hiçbir milleti yargılamak bizim haddimize değil hele ki oralar da ağzınız gözünüz diliniz kapalı olmalı benim bu söyleyeceğim sizin dikkat etmeniz için uyarı. Her medeniyetin bir yaşam biçimi var elbette, ama temizlik bunların hepsinde kültür olamamış maalesef. Müslüman ülkelerden bu tabloyu görmek çok üzücü sürekli Hüsn-ü zan yapmaya çalışsam da tıkandığım noktalar çok oldu. Son 10 gün olduğu için Mescid-i nebevinin içinde uyumak kalmak serbest bazıları resmen orayı evi yapmış sizin kullanmanıza oturmanıza asla izin vermiyor bi tanesi neredeyse dövecekti bizi. Hacı kuran oku , bak itikaf diyorsunuz uzanıp size uykunun asıl itikaf olduğunu söylüyor bizde artık kendi aramızda uyuyacağımız zaman hadi itikafa diye bir espiri oluşturduk :D çünkü cidden ev gibi Mescid-i nebevinin içine yerleşmişler genelde Pakistan ve Hindistanlılar mevcut sadece otobüs paralarını veriyorlar yemek içme zaten sofradan e Mescid-i nebevinin içine yerleşip sizin imtihanınız oluyorlar evet bazılarını Allah siz imtihan olun diye de çağırıyor diye düşünmeye başlıyorsunuz. Zaten tuvaletlere terliksiz girmelerinden tutun neler görüyorsunuz neler o yüzden seccadesiz asla namaz kılmayın ve seccadeden insan ayağının geçmesine mümkün mertebe müsaade etmeyin durum pek içler açıcı değil ayrıca çantalarınıza iyi sahip olun bizim kaç tanıdığın teheccütte secde de uzun kalınıyor diye o esna da çantası parası telefonu çalındı maalesef.

daha önce gitmiş olanlar efendimizi ziyarete girmenin ne kadar arbedeli olduğunu biliyordur o bağırmalar çağırmalar zılgıt çalmalar adeta ben neredeyim diye kendinizi tokatlama evresine geliyorsunuz fakat yine de girince o durum sonlanıyor. Biz ikinci girmeyi denedik ama başaramadık o kadar ki kalabalıktı sonra ki gün ise girdik üzerine 5 gün girmedik çünkü resmen ölüyorduk bazıları provakasyon olduğunu söyledi artık ne derece doğru bilemem o gün haddinden fazla kalabalıktı hatta çıkmaya çalıştık ama bi yandan da hiç giremediğimiz için ne olursa olsun tamam dedik kapı açıldı ayaklarımız havada ilerledik tam kapıdan gireceğiz biri düştü bazıları ittiler diyor onun üzerine millet patır patır devrildi ben ve arkadaşımın kayınvalidesi zar zor çıktık ama arkadaşım ve annesi kaldılar o anı size anlatamam koca koca adamlar geldi izdihamı engelleyemiyor izdihamdan nasıl ölünür anlamış oldum hıçkıra hıçkıra ağlıyorum kadınlar artık adamlara el uzatıyor kurtarın bizi diye arkadaşımı öyle gördükçe çaresizlikten elim ayağım boşaldı en sonunda 10dk sonra bi şekilde bu durum diner gibi oldu o esna da arkadaşımı ve annesini var gücümle çektim çok çok etkilendim ben bir daha girmem dedim efendimize o şekilde varınca hiçbir şey anlamadık zaten.. 3 kişi vefat etti bu bahsettiğim olay halıların orada yaşanmadı daha kapı da böyleydi durum. Arabistanın bu duruma ciddi anlamda bir düzenleme getirmesi lazım. gitmeden 2 gün önce sabah namazından sonra sakin dediler gerçekten de denedik baya sakindi elhamdulillah ama bacaklarımız titreye titreye girdik. Allah ölümünde güzel olanını versin ramazan dışında böyle değil korkmayın aslında ramazanda da böyle değilmiş yaşayacağımız varmış he bide o kadar çileyi çek ama efendimizin cennet bahçesi dediği hiza da namaz kılama gerçekten insan üzülüyor onun yerine yeşil kubbeyi dışarıdan izlersiniz dışarıdan selam verirsiniz tam brandanın çekildiği hiza da tevbe sütunu ve hz aişe sütunu var oralarda bayanlar değil beyler kılıyor..

yeşil halıya gelmeden önce beklediğiniz alan bu yer işte burası kumluk diye geçiyor burası efendimizin evinin önü o an efendimizle içten konuşmayı ihmal etmeyin ben kaside-i bürde okumuştum çok özel hissettirdi tavsiye ederim.

  Sürekli bir tedirginlik hali var acaba bayram nerede olacak biz Medine de bayrama girmek istiyorduk ama Arapların bayramı malum belli değil son teravihle belli oluyor çok şükür bayramımız bir oldu efendimizin hadisi var ramazan umresi yapan kimse benimle hac yapmış gibi sevap alır e bizde umre için kalkıp Mekkeye gidip günü birlik umremizi yapıp dönünce baya bildiğiniz haşatımız çıktı o gece de Türkiyeye göre kadir gecesiydi gerçekten hem Mekkeyi hem Medineyi aynı gün değerlendirdik orada her gece zaten kadir gibiydi bunun ertesi günü de Araplara göre kadir gecesiydi o nasıl kalabalık o gün halkı da geliyor düşünün adım atacak yer yoktu resmen şok olduk yani çok güzeldi ne kadar meşakkatli olsa da inanın değer.. ama durun asıl şoku bayram ve öncesinde yaşadık :D
Resmen herkes bunu büyük bir olay gibi kabul ediyor acaba yarın bayram mı değil mi eğer teravihe tekbir alırsa bayram değil almazsa bayram kabul ediliyor bizde heyecanlıyız tabi bide o gece hatim duası yapılıyor o nasıl dua o nasıl yakarış her neyse iftar yaptık olduğumuz yere halı bile serilmedi hemen teravih için yer oluşturduk yoksa kalıyorsunuz ortada tıkış tıkış son teravih imam son rekatte uzun uzun dua ediyor hıçkıra hıçkıra ağlaya ağlaya sizde kendinizden geçiyorsunuz cemaatte imam da herkes ağlamaktan bi hal oluyor dil Arapça ama yakarış niyaz o an kalbinize işliyor ben ömrümde Rabbime böyle dua ettiğimi hatırlamıyorum artık her ramazan gidemezsem bile açar izlerim.
 Ertesi gün teravih kılınmadı anladık ki bayram. Bayram namazı için gece 3 ten gelip yer kaptık takdir edersiniz ki dolup taşıyor bi görseniz o mescidi Allahım nasıl güzel bir bayram bizim ülkemizde de böyle olsa ya herkes cıvıl cıvıl genci, çoçuğu hele o çocuklar nasıl güzel bir ortam... o tekbirler o dualar herkes birbiriyle kucaklaşıyor işte diyorsunuz islamın bereketi elhamdulillah bayram beni çok etkilemişti hem bayram namazı kılmak hem cuma hepsi çok güzeldi cumadan sonra efendimizi selamladık ama efendimize veda edilmez biz kavuşanlardan olduk elhamdulillah içimiz bayram yerine döndü elhamdulillah.. he bu arada lezzetli hurma almak istiyorsanız pazardan değil hurma bahçesinden alınız şiddetli tavsiyemdir



cumadan sonra Mekkeye geçtik Medine bu sefer hem uzun hem çok özel oldu benim için Kabe her zaman daha başkadır gönlümde.. şuan ikisi de eşit artık bence :) 
Mekke, hem sıcak hem nemliydi ama çok şanslıyız ki sakindi gündüz ve genelde gece yaptık tavafları. eşimle olmak çok özeldi çünkü sizi gözeten birinin olması inanın çok önemli mutlaka mahremle gitmelisiniz diyorum ve rabbime sizi de bu özel duygulardan nasipdar kılmasını niyaz ediyorum oraya gidenin dünyası değişir gönül ufku genişler siz yeter ki niyetlenin rabbim nasip eder. Dünyayı gezip bir sürü  insan tanıyarak kültürlü olacağını düşünen modern kesime modern olmayan kesime de umreye gitmelerini tavsiye ediyorum çeşit çeşit ırk ırk millet var daha büyük kültürü bulacağınız bir yer daha yok inanın bana gidin ve görün ahireti dünyaya tercih etmek neymiş efendimizin o ruhaniyetinden hisseler almayı ve devam ettirmeyi rabbim cümlemize nasip etsin.. sağlıcakla kalın dualar da buluşalım selamun aleyküm..



(Mekke...
Uykuya mahkum olan gözlerle uyutmuyor buralar sizi belki ayaklarınızın ağrısından yürüyemiyor, sıcaktan neredeyse nefes alamıyorsunuz ama tüm bu zorlukları unutturan bir şenlik var içinizde. Şuan dönüş yolundayız hiçbir kelime yok bu anı ifade etmek için size hiç yemediğiniz bir yemeği nasıl anlatabilirim ki anlatamam anlatılmıyor işte.
Dünyaya dair her kavram önünüzde nasıl küçülüyor bir bilseniz, bir bilseniz anlamlı dediğiniz her mana nasıl anlamsızlaşıyor Beytullah’ı görünce, vallahi buraya gelmek için herşeyinizi verirsiniz. O duygu yoğunluğunu o dünya hırsından arınmış hali geride bırakıp ben geldim yâ rabbim herşeyimle hiç olmaya geldim dünyayı bırakıp ahireti senden istemeye geldim der ve “istemez misin ya Ömer dünya onların ahiret bizim olsun” ne demek anlarsınız çünkü Rasulullah’ın burada yaşadığını hiçbir insan kaldıramaz Kabe’nin hatim kısmına bakarsınız miracı görürsünüz, üstüne bakarsınız bilali habeşiyi, rükn-i yemaniye bakarsınız mübarek dudak izini, arkasına bakarsanız boynuna atılan deve işkembesini sonra Beytullah’a bakarsınız görürsünüz o güzel ev ne kadar özlemiş efendisini (sav) ah edersiniz ah efendim ben bu dünyada nasıl senin ümmetin diye geçiniyorum dersiniz bir kuru ekmeye doyan peygamberin, çeşit çeşit nimetlere mızmızlık eden ümmeti olmaya haya edersiniz...
Kabe’ye bakarsınız sanki içinize doğru açılır içiniz olur, okur, oluşturur. Bir bina asla değil öyle yüksek öyle heybetli insanlar akışına kapılmış gidiyor bir düzen bir ahenk siyahı, siyahın en koyu tonu bakarken dehşet ve heybet içinizi kaplar dua edip gözyaşı akıtan insanların sadece bir tek çizgide sıkı sıkıya safa durmuş , bir tek rabbe yönelmiş bir tek duayla dili ıslanmış Fatiha neymiş ihlas neymiş manasını kavramış olduklarını gördükçe tutamazsınız kendinizi, tutamazsınız işte çünkü bu kalabalık mahşeri çünkü gerçekten mahşer provasındasınız. Ufak şeyler lüzumsuz dünya çürük meyve tadında aklınıza gelen herhangi bir meşgale yok hep Böyle olsa ya dünya gözümüzde bu kadar küçülüp Beytullah dünyayı bu kadar örtse ya. Ah rabbim o kadar büyüksün ki huzurunda küçük bile değiliz..)

ayrıca ilk umremde yazdığım ''48 saat sonra ''yazım blogda mevcut onu da okuyabilirsiniz..