21 Aralık 2017 Perşembe

İRAN FİLMLERİNDEN SEÇMELER



Herhalde o amerika filmlerinin bohem havasında sıkılıp biraz daha mütevazi filmler izlemek isterseniz, iran sineması bu konuda dünyaya rest çekiyor. Sanat ve Estetik denilince aklıma direk iran geliyor çünkü adamlar işi biliyor. Her ne kadar düşünce ve idoloji olarak bize ters düşselerde yaptıkları işin hakkını veriyorlar. İşin en beğendiğim Tarafı filmlerinde edebiyat ve kültürü çok güzel yansıtıyorlar. Şimdi sinema anlamında ekranlara kattıklarına bir bakalım;

1- the color of Paradise /cennetin rengi
Dram filmidir filmin konusu çevresini dokunarak ve duyarak anlamaya çalışan görme engelli muhammedin yaşadıklarını anlatır.

2-the willow tre/söğüt ağacı
Yusuf adında yine görme engelli bir edebiyat profosörünün gözü açılmadan önce ve açıldıktan sonra hayatında değişen olayları konu eder. Sanırım bu filmi yarım bırakmıştım çünkü adamın nankörlüğü sinirimi bozmuştu.

3-mim mesle madar/anne gibi
Tam bir dram filmi bir annenin evladı için hayatını nasıl hiçe saydığını gözler önüne seriyor. Irak ve iran savaşında kimyasal maddelere maruz kalan sepidehin hayattaki tek varlığının doğacak oğlunun geleceği olduğunu göstermektedir.

4-the song of sparrows /serçelerin şarkısı
Kerim, sorumlusu olduğu çiftin kuşları kaçınca işsiz kalır ve işitme engelli kızına işitme cihazı almak için tahrana gidince hayatı değişime uğrar. Ayrıca film gümüş ayı ödülünü almıştır.

5-tala ve mes/ altın ve bakır
Seyyid rızanın eşi rahatsızlanmasi üzerine ailesi için yapmış olduğu fedakarlık ve eşine karşı tutumunu göreceğiniz, ayrıca iranin şehir ve idolojik biçimini fark edeceğiniz bir film. Bir yandan ilim öğrenmek için didinmesi bir yandan ailesinin geçimi için koşturan Rıza bu işten alnının akıyla çıkacak.

6-baran
Rahmatın sırrının ortaya çıkmasından sonra filmin gidişatı tamamen değişecektir. Fazla duran bulduğum ama keyifle izlediğim bir film.

7-god is close- Allah yakındır
Bu filmi sadece bir sahnesi için izledim diyebilirim.
Köyün yeni öğretmenine aşık olan rızanın öğretmen için nasıl bir duygu yoğunluğu yaşadığını gösteriyor. başları sizi filmin içine itelerken sonlarına doğru sıkılabilirsiniz izlediğiniz zamanla da alakali olabilir bilemedim şimdi :) zaten uzun metraj filmi. Ödüllü filmlerden ama bi filmin ödüllü olması rica ediyorum önemli olmasın. Asıl önemli olan sizin gözünüzde ödül almış olması.

8- nun ve goldoon/ekmek ve çiçek
Isminden de anlayacağınız gibi film duygu ve his olarak bunu seyirciye çok güzel veriyor. Film bir polis memurunun hayatını anlatıyor. Keyif alacağınızdan şüphem yok.

9-A Separation/ bir ayrılık
Sanırım bu benim favorilerimden diyebilirim 2012 film Festivali'nde en iyi film olarak seçilmiştir. Boşanmıs bir çiftin entrikalarla dolu sürecini konu ediniyor sonunda “böyle bitmesin” dediğim filmlerden.

10-about elly/ elly hakkında
Filmi izleme sebebim tamamen gülsifte ferahani bu kadının oyunculuğunu çok beğeniyorum. Elly bir anaokulu öğretmenidir ve öğrencisinin annesinin davet ettiği tatil planında almanyadan gelen ahmad'la karşılaşırlar sepidehin amacı zaten onları karşı karşıya getirmektir. Tatilin 2. Günü elly ortadan kaybolur.

11- bab aziz
Bu filmin müziklerini dinlemekten hiç sıkılmadım film aşırı duran ama içine alan bir atmosferi var baya oldu izleyeli ama yönetmenin tunuslu olmasi özellikle aklımda kalmış. Derviş azizle torununun başlangıç ve son olan yolcuğunu konu edinir.

12-the day I became a woman/ kadın olduğum gün
Bu film ilk izlediğim iran filmlerinden.
o yüzden bana farklı gelmişti.
En sevdiğim sahnesi bisiklet yarışının sahnesi olduğu film,farklı şeyler katacak türden.

13-heiran
Sosyal medyada filmden kareleri en fazla dolaşan bir film hatta sadece bu kesitler dolayısıyla izlendi. Ilk izlediğim de türkçe dublajı yoktu çok merak ettiğim için Farsça bilen bir arkadaşımdan benimle izlemesini rica etmiştim. Gerçekten de çok beğenerek izlemiştim sizlere de şiddetle tavsiye ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder